TIKAR OCH LÖP - Vad som kan hända när tikar löper.

En tik löper två gånger per år, men det finns vissa raser som endast har en löpperiod per år. De flesta tikar går igenom löp och den hormonella fasen helt utan problem, men en del kan få symtpom som klåda, öron-/tass-/ögonproblem, hudproblem m.m. Detta är alltså inte olika former av allergier, utan olika symtom som kan yttra sig innan/under/efter löp.
Den hormonella fasen påverkar näringssystemet och om kosten inte är tillräcklig näringsmässigt eller inte passar tikens behov så kan dessa problem uppstå.
Vissa tikarna kan påverkas av löptes hormonella cykel med dessa symptom i upp till drygt 3 års ålder. Därefter upphör det oftast helt, dvs. om kosten ses över i ett tidigt stadie. Näring till kroppen får man som bekant via sin mat. Alla är individer och kräver olika för att hålla sig helt friska.

 

INNAN LÖP

Tiken påbörjar den hormonella fasen och förbereder sig fysiskt 6 - 8 veckor innan löpet kommer igång och det är kan yttra sig i olika tecken. Vanliga är följande;

 • Urinerar ofta, lite i taget
 • Tappar päls
 • Får utslag i huden
 • Kan börja klia sig mer än vanligt
 • Kan få UVI
 • Kan bli röda i öronen och röda på tassarna
 • Kan få rinniga ögon
 • Kan slicka på tassar och i vulva
 • Slickar ljumskarna som blir påverkade med röd och irriterad hud.
 • Äter gärna mer än vanligt eftersom de förbereder sig för valpar, är mer hungriga.
 • Kan matvägra
 • Kan bli sura och griniga och vissa blir väldigt tillgivna

UNDER LÖP

När löpet startar blöder de i ca 3 veckor.
Att de får ont i magen är inget ovanligt under den första veckan. Här är det inte ovanligt att de tappar matlusten.
Höglöp är från ca. dag 10 - 14 med en minskad blödning, mer som en brun vätska. Därefter kan blodet tillta fram till löpet är över.
Trötthet under denna period är inget ovanligt. Symptomer de har haft innan löp kan bli förvärrade och vissa försvinner helt.

 

EFTER LÖP

Ett gemensamt drag för de flesta tikar efter löp är att de tappar matlusten. Vissa kan bli så besvärliga att inget duger oavsett vad man ger. Händer detta får man försöka att komma på vad de verkligen tycker om, och då menar vi inte “godis”. All form av godis, tuggben, m.m., sådant som inte är mat tas bort och slutas att ges under denna period. Enbart riktig mat och olika smak/luktförhöjare de kan tänkas äta bör ges. Denna mat kan man laga och toppa på den nuvarande maten med, för att se om de blir mer positiva till att äta.

 

Viktigt att ge flera mål per dag eftersom de producerar magsaft och blir lätt illamående om de inte äter, och då tappar de ytterligare matlust. Det blir som en ond nedåtgående cykel.
Mat bör ges 3 - 4 ggr om dagen med lika många timmar mellan varje mål. Detta är väldigt viktigt, dvs. timmarna. Det skall vara lika många timmar mellan första och sista målet som sista och första.
Vid fler mål lugnar sig magsaftproduktionen och mat-
lusten kommer då lättare tillbaka. Att deras matlust minskar kan bero på att de inte blev dräktiga.

 

Den hormonella fasen pågår i ca. 8 - 10 veckor efter de slutat blöda och ibland blir de dessutom skendräktig, dvs de tror att de är dräktiga eller fått valpar.
Har de inte fällt innan kan de börja nu och har de inte haft röda öron, röda ljumskar, kliat sig, slickar sig kan det komma nu. I stort sett alla de olika symptomer som fanns innan kan komma efter att löpet är slut. Många tikar blir dessutom trötta/slöa.

 

Att de får dessa synliga problem med hud och öron/ögonproblem m.m. beror i stort sätt alltid på kost/näring. De kräver lite mer av allt när de löper och vissa näringsämnen bör de ha mindre av.
Näringsbehovet är väldigt individuell från tik till tik. Men en gemensam faktor är ofta om tiken får något av ovanstående problem bör framförallt proteinhalten i maten sänkas. Vitaminer/mineraler och energi/fett bör ses över och oftast ökas.
Har den nuvarande maten högt med protein bör den bytas ut, dvs. om tiken får problem som är omnämnda i artikeln. Undvik foder med högt proteinvärde och de som innehåller baljväxter (linser, ärtor), hydrolyserade råvaror,
vegetabiliska oljor/fetter. Samt de spannmål som innehåller gluten/har ett högt proteinvärde.

 

Har man otur kan tiken även få livmoderinflammation, pyometra ca. 6-10 veckor efter löpet är slut. Igen, om man har otur. Det är mer vanligt på äldre tikar, men kan förekomma i alla åldrar.


AVSLUTANDE RÅD

Ta reda på och/eller notera när er tik brukar löpa och notera detta i kalendern 6 - 8 veckor innan det startar.Då blir ni medvetna om de tidigare nämnda symptom och matvägran innan det händer. På så vis slipper ni onödiga kostsamma veterinärbesök och matbyten.