PROTEINREDUCERAD KOST FÖR HUNDAR MED KLÅDA

Vi på Standardt har gjort tusentals kostomläggningar och receptuträkningar sedan 1989. Övervägande av dessa under de senaste åren har varit till hundar med olika former av ”allergier”, överkänsligheter och atopi.
Vi kommer här ge några råd och tips till de som vill försöka få ordning på sina problem genom att förändra kosten. Råden är grundläggande, generella och en start på vägen att må bättre. Dessa tips är våra vanligaste tillvägagångssätt när vi hjälper till hundar med just dessa problem.
Hundar med diagnos kvalster/-foderallergi eller atopi behöver i princip alltid en kost som lugnar kroppen, både invändigt och utvändigt. Efter många års erfarenhet har proteinreducerad kost visat sig ge mycket goda resultat på dessa diagnoser.

 

KOSTEN HAR EN STOR BETYDELSE GÄLLANDE KLÅDA.

Kosten har stor betydelse mot klåda och det viktigaste är att sänka proteinhalten i maten. Högt protein kan skapa klåda på många hundar och det beror i de flesta fall på obalanser i kosten och i hundens egen kropp.
Det kan bero på hormonerna, hög aktivitet, kraftig växtkurva, ensidig kost, för lite mat, dålig matlust, hormoner, innan/under/efter löp, tandömsning, obalans av näringsnivåerna i maten (för högt proteinintag och oftast ett för lågt mineralintag), infektioner, inflammationer, försämrat immunförsvar, trauma, stress, magproblem, för lågt med energi i maten m.m.
Dessa hundar visar ofta positivt vid ”allergi” tester. Orsaken är ett försämrade immunförsvar på grund av obalanser i kroppen. Tänk på att alla individer är olika och behöver olika under perioder av deras liv.


TORRFODER

Standardt Original Mild innehåller 19 % protein och 16 % fett som lugnar de inre organen som är hårt belastade vid klåda och andra hudproblem även mineraler är mycket viktiga vid dessa speciella problem.
Fasa från det tidigare fodret över till Standardt Original Mild. Detta under en period på ca 6 veckors tid. Ge minst 3 mål per dag med jämt antal timmar mellan varje mål. Vi tarm och magproblem minst 4 mål per dag och gärna uppblött foder Detta skapar ett bättre upptag och en lugnare bearbetning av maten.
Vid varje veckohöjning av Standardt Original Mild ska avföringen vara brun och fast. Ibland kan även tillskott behöva tillföras, men först börjar man med att fasa in Standardt Original Mild och ger det med full giva efter infasning i minst 2månader. Därefter tittar man över kosten och tillför tillskott om behov finns.
Man kan ge Standardt Original Mild både torrt och uppblött och då ska vattnet ha sugits in i kulorna innan servering.

 

 

EGENLAGAD MAT

LÅGPROTEINKOST RECEPT – 15kg HUND

 

INGREDIENSER
Köttfärs av viltkött eller/och lamm
Parboiled ris (Ingen annan sort och överkokt.)
Grönsaker
Fett

(Animaliskt. Fiskolja, ister, osaltat smör)
Vitaminer och mineraler

(Standardt Immun & Kalk+/Benmjöl eller Laga Mat

 

MÄNGD
150 g kött
400 g överkokt parboiled ris
50 g kokt finrivna grönsaker, ex. morot (Vid övervikt ökar ni grönsakerna och minskar riset)
1 msk kvarg (Lindahls Naturell)
1 msk ister eller Osaltat smör eller Standardt Omega3 fiskolja

 

TILLAGNING
Koka upp köttet snabbt (kött kan även ges rå).
Använd köttbuljongen till riset enligt dosering + 50 % extra vatten i 60 minuter och lägg i den finrivna moroten de sista 10 minuterna.
Blanda väl alltihop köttfärsen, riset och grönsakerna.
Först när ingredienserna svalnat blandas tillskotten i.


Standardt Immun enligt viktdosering
Standardt Kalk+ enligt viktdosering alt. Standardt Benmjöl
eller
Standardt Laga Mat enligt viktdosering

 

+

Standardt Omega3 Fiskolja enligt halv viktdosering

 

UTFODRING

Kroppsvikt > beräknad fodermängd
2.5 kg ca 150 g
5 kg ca 250 g
10 kg ca 475 g
18 kg ca 700 g
27 kg ca 1100 g
36 kg ca 1300 g
45 kg ca 1600 g

 

SAKER MAN INTE FÅR GÖRA

• Tvärt avsluta medicineringen. Det ska ske i samråd med veterinär.

 

• Inget godis/belöning i form av torkad lever, vom, torkade öron, lunga eller annat torkat eftersom i dessa produkter är det ett högt proteinvärde. Inte heller hundgodis med höga proteinvärden, korv, osv. Endast fodret Standardt Original Mild som godis eller märgben(utan märg)/knotor

 

• Tvärt byta foder (4 – 6 veckors övergång, minst).

 

• Strunta i att tvätta och återfetta utsatta områden.

 

• Aldrig glömma att titta över hunden regelbundet. När hunden blir bra i hud, öron, tassar m.m. ska ni göra en genomgång av päls/hud då och då för att minimera möjliga hudproblem. Hudproblem kan komma tillbaka vid fällning, vid skador, våta underlag, vid värme, ett fästingbett m.m.